Yogapsykologi

I 2026 utgir vi P.R. Sarkars Yogapsykologi.

I Vesten regnes som kjent psykologi som en vitenskapsgren, som ikke har noe med filosofiske funderinger å gjøre. Men i Ananda Marga er psykologi inkludert i filosofi, og denne psykologien går lenger enn det som gjerne godtas av konvensjonelle psykologer i dag.

Selv om yogapsykologi hører til filosofi, er den også en vitenskap, men ikke begrenser seg til det materialistiske paradigmet som kjennetegner vestlig filosofi og psykologi. Yogapsykologi er en vitenskap som spirituelle utøvere kan bruke for å skaffe seg kunnskap og mestre seg selv i sin søken etter å virkeliggjøre sitt sanne selv. Kunnskap om yogapsykologi er vesentlig for spirituell utøvelse; uten slik kunnskap vil ikke utøvere oppnå framgang i sine spirituelle bestrebelser.

Forfatteren har andre steder påpekt at vestlig tenkning jo ikke har omhandlet spirituell utøvelse, først og fremst fordi vestlige tenkere ikke hadde tilgang til slik lære, ettersom vestlig teologi ikke omhandler konkret spirituell utøvelse. Enkeltpersoner og visse åndelige retninger kan ha basert seg på egne former for spirituell utøvelse, men den alminnelige teologien med bønn og ritualer gjør ikke det. Snarere har mange vestlige fornuftsbaserte tenkere opponert mot og motsatt seg Kirkens dogmer, som blant annet den moderne psykologiens far, Sigmund Freud, som anså Gud som en fantasi basert på psykologiske behov. Ananda Margas yogapsykologi forklarer og legger til rette for menneskets lengsel etter oppnåelse av det Høyeste og Største, i spirituell utøvelse fundert i biopsykologiske og psykisk-åndelige realiteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *